C vitamini, soğuk algınlığı ve grip sezonunun mutlak yıldızıdır. Ve iyi bir nedenden dolayı - antioksidan, sizi daha sağlıklı hale getirmek için çalışan bazı özel süper güçlere sahiptir.
Vitamin beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bu da vücudu enfeksiyonlara ve yabancı istilacılara karşı korur. Araştırmalar, her gün alan insanların soğuk algınlığı olasılığının yarısı kadar olduğunu gösteriyor; Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan birkaç araştırmaya göre hastalandıklarında semptomlarını% 8 daha hızlı aştılar.
C vitamini de bir bağışıklık güçlendiriciden daha fazlasıdır. Ayrıca kan basıncını yönetmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da vardır.
Güçlü antioksidanın en ünlü kaynağı portakaldır. Narenciye C vitamini içermekle birlikte, bir doz almanın tek yolu bu değildir. Burada, bağışıklık sisteminize sağlıklı bir yumru vermek için bugün diyetinize eklemeye başlayabileceğiniz yiyecekler.
1- Brokoli
İşte bir sürpriz: Lif bakımından zengin brokoli, turunçgillerden iki kat daha fazla C vitamini içerir - normal boyutta porsiyonda 132 mg, orta turuncuda bulunan 70 mg'a kıyasla.
2- Karnıbahar
Mayo Clinic, yetişkinlerin günde yaklaşık 90 mg C vitamini tüketmesi gerekiyor. Ve bir porsiyon karnabahar önerilen miktarın% 77'sine sahiptir.
3- Brüksel lahanası
Son beş yılda, hepimiz toplu olarak Brüksel lahanasının aldıkları kötü rap'i hak etmediğini fark ettik. Birincisi, lezzetliler. Bir diğeri için, fincan başına yaklaşık 75 mg C vitamini verirler.
4- Yeşil ve Kırmızı Biber
Biber% 92 su olabilir, ancak bu vitamin açısından zengin olmadıkları anlamına gelmez. Bir kırmızı biber, C vitamini için önerilen alımın% 169'unu oluşturur.
5-portakal
Turunçgillerin C vitamini içeriğini en aza indirgemek istemiyoruz. Portakal başına yetmiş mg C çok düşkün değil. Ayrıca, sağlıklı bir kalbi teşvik eden iki besin olan lif ve potasyum için iyi bir kaynaktır.
6- Domates
Bir orta boy domates günlük toplam C vitamininizin% 28'ini sağlayabilir.
7- ıspanak
Ispanak gibi yapraklı yeşillikler, 100 g porsiyon başına 28 mg ile harika bir C vitamini kaynağıdır. Bu yaklaşık 3.3 fincan çiğ ıspanak anlamına gelir, ancak 2017'den yapılan bir araştırma, yapraklı yeşilliklerin kızartılması veya buharda pişirilmesinin aslında antioksidanlarının daha da serbest bırakılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Ve pişirildiğinde, yapraklar daha yönetilebilir bir porsiyon boyutuna küçülür.
8- kivi
Her kivi meyvesi 64 mg C vitamini içerir. Ayrıca E ve K vitaminleri, folat ve fitokimyasallar gibi başka besinler de içerirler. vücudu soğuk algınlığı ve gripten korumak için birlikte çalışan, Kanada Fizyoloji ve Farmakoloji Dergisi'nde bir çalışma bulundu.
9- Limon
Aramızdaki ekşiler için, bir limon 30 mg'dan fazla C vitamini içerir. Tart meyvesindeki sitrik asidin böbrek taşlarını önlediği ve anemiye karşı koruduğu kanıtlanmıştır.
10- Çilekler
Hemen hemen bir fincan çilek, günlük C vitamini alımınızı doldurur ve önerilen günlük değerin neredeyse% 99'una eşittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bize ne düşündüğünüzü yazın lütfen